Ljusrevolutionen av Fredrik PaulúnTillbehörNorthern RecoveryNorthern RecoveryLjusrevolutionen av Fredrik Paulún

Rödljusterapi för ökad kognition

Denna artikel går igenom hur rödljusterapi, via transkranial fotobiomodulering, kan förbättra hjärnans funktioner. Forskning visar att behandlingen kan stärka kognition och humör genom att öka energin i hjärncellerna, med lovande resultat för både friska individer och de med mild kognitiv nedsättning.

Forskning har visat att rödljusterapi kan påverka hjärnan positivt, vilket leder till förbättringar i både humör och kognition hos många individer. En omfattande metaanalys baserad på sex vetenskapliga studier undersökte hjärnans kognitiva funktioner hos unga och friska personer som behandlades med rödljusterapi, och resultaten var lovande.

Transkranial fotobiomodulering – ljus genom skallbenet

Metoden som används kallas transkranial fotobiomodulering, vilket innebär att man bestrålar hjärnan genom skallbenet. Exakt hur hjärnan påverkas är ännu inte helt klarlagt, men det antas att mitokondrierna i hjärnans celler laddas på samma sätt som i andra vävnader, vilket ger mer energi till hjärnans olika processer.

Kognitiva förbättringar hos friska individer

Metaanalysen visade en signifikant positiv effekt på kognitionen hos unga friska individer. Detta omfattar områden som uppmärksamhet, minne och inlärning. Fler högkvalitativa studier behövs för att ytterligare bekräfta dessa fynd, men resultaten är redan nu mycket intressanta.

Effekter hos personer med mild kognitiv nedsättning

Även personer med mild kognitiv nedsättning har upplevt positiva effekter av rödljusterapi. I en studie fick deltagarna 40 behandlingar under åtta veckor, vilket ledde till signifikanta förbättringar i minne och kognitiva funktioner. Denna studie använde rött ljus som riktades mot nacken och halsen, eftersom det röda ljuset inte kan tränga igenom skallbenet. I en annan studie användes nära-infrarött ljus, som tränger djupare in i vävnaderna, och där bestrålades kraniet direkt. Även detta visade sig effektivt för att förbättra kognitionen hos friska äldre personer.

Snabbare reaktionstid med NIR-ljus

Forskning har också visat att transkraniell behandling med nära-infrarött ljus kan förbättra reaktionsförmågan hos personer med normal kognition. I genomsnitt hade de behandlade 23,8 millisekunder kortare reaktionstid än de som fick placebo. Även om detta är små tidsvinster, kan de vara avgörande i sporter där marginalerna är mycket små, som bordtennis, badminton, kampsport eller ishockey. En fotbollsmålvakt kan till exempel ha en större chans att bli matchens hjälte efter en sådan behandling.

Ljusterapi för hjärnans hälsa

Det finns många studier som visar att rödljusterapi kan påverka hjärnan positivt. Om du vill ge ditt centrala nervsystem en boost kan denna typ av behandling vara värd att prova.

Denna version är kortare, tydligare och har fetmarkerade rubriker och viktiga delar för att göra texten mer lättläst och engagerande.

Våra produkter